NFT چیست؟
در این مطلب قراره به این بپردازیم که اصلاً NFT چیست؟ و بعد هم چندتا از مهم ترین وبسایت هایی که میتونید ازشون برای ساخت NFT کمک بگیرید رو بهتون معرفی میکنیم.
اخبار بلاک چین مثل یه انفجار رسانهای در چند سال اخیر بودن. احتمالاً شما هم وقتی خبر درآمد ۶۰ میلیون دلاری یک هنرمند از فروش اثر هنری دیجیتالی با NFT رو شنیدید؛ خیلی تعجب کردید اما نمی دونستید اصلاً NFT چی هست…
NFT به سرعت وارد دنیای گیمینگ و البته هنر شد؛ ولی این تازه شروع ماجرا ست! ارقام بسیار بالایی که برای خرید و فروش NFTها ردوبدل میشه، باعث شده که چشمهای زیادی به این حوزه خیره بشه.
NFT مخفف عبارت Non-fungible tokens به معنای توکنهای غیرقابل معاوضه است
در حقیقت، NFT رو نمیشه مثل اسکناس به طور مستقیم رد و بدل کرد چون هیچ دو NFT با همدیگه مشابه نیستن.مثلاً بلیت های کنسرت رو در نظر بگیرید؛ در یک کنسرت هیچ دو بلیتی عیناً شبیه هم نیستن و هر بلیت، منحصر به فرد و مخصوص یک شخص هست؛ در نتیجه اطلاعات مشخصی مثل نام خریدار، تاریخ کنسرت و شماره صندلی (جایگاه) رو نشون میده. این اطلاعات باعث میشه تا امکان معاوضه بیلت ها با هم دیگه وجود نداشته باشه .
پس الان متوجه شدید که چرا NFT ها، این توکن های غیرقابل تعویض با سایر رمزارزهای دیجیتال متفاوت هستن. NFT فقط یه دارایی نیست و انواع مختلفی داره و حتی میتونه به هر چیز منحصر به فردی مثل هنرهای دیجیتال، موسیقی ها، ویدیوها و غیره اختصاص پیدا کنه. به بیان ساده تر، NFTها نوعی کالای کلکسیونی به شمار میآیند. اما بر خلاف اینکه به طور مثال یک تابلو رنگ روغن داشته باشید، یک عکس با فرمت JPG خواهید داشت!
NFTها در شبکههای بلاک چین تشکیل میشن و هرکدوم از اونها فقط میتونن یه مالک داشته باشن!
چه چیزهایی را میتوان به NFT تبدیل کرد؟
تقریباً همهچیز را میتوان NFT کرد!
هم داراییهای دیجیتال و غیرقابل لمس و هم داراییهای فیزیکی و قابل لمس را میتوان NFT کرد .
مثلاً جک دورسی مالک توییتر، اولین توییت خود را به قیمت ۲.۹ میلیون دلار به صورت NFT فروخت!
اگر یادتان باشد، گفتیم NFTها دنیای گیم و بازی را هم تسخیر کردهاند. مثلاً یک بازی مثل Call of Duty را درنظر بگیرید. هرکسی میتواند اسلحه مخصوص خود را با قابلیتهایی مشخص بسازد و آن را به NFT تبدیل کند. توکنی که مالکش خودش است؛ سپس میتواند آن را در مارکت مخصوص Call of Duty بفروشد و پول قابل توجهی به جیب بزند.
چطور میتوان یک NFT ساخت ؟
اول از همه باید این نکته رو بدونید که بیشتر NFTها در بستر بلاک چین اتریوم قرار دارن. البته بلاک چینهای دیگه هم در حال افزودن NFT به شبکه خودشون هستن. مثلاً بایننس اسمارت چین، پالیگان و سولانا از معروف ترین بلاک چینهایی هستن که وارد این حوزه شدن.
ساخت NFT که اصطلاحاً به آن Mint کردن میگن، هزینه نسبتاً بالایی داره (فقط چند بار اول). دلیل هم اینکه کلاً انجام هرگونه فعالیت روی شبکه بلاک چین اتریوم، Gas Fee بالایی داره.
سایتهای زیادی وجود دارن که از اونها میتونید هم برای ساخت NFT و هم خرید و فروش استفاده کنید.
سایت خرید و فروش NFT
niftygateway.com
opensea.io
foundation.app
rarible.com
marketplace.axieinfinity.com
viv3.com
تبدیل یک اثر به NFT
امکان این وجود دارد که هر شخصی یه اثر هنری خلق کنه و با تبدیلش به NFT روی بلاک چین، اون اثر رو به فروش برسونه. حتی میتونه درصدی را به عنوان کمیسیون در نظر گرفت که با فروش مجدد اون اثر، باز هم درصدی از فروش به شما برسد. همانند خرید NFTها، برای ساخت آنها نیز به کیف پولی از رمزارز نیاز دارید.
سایتها به ازای هر فروش، هزینه تراکنش (Gas Fee) دریافت میکنن. همچنین باید کارمزدهای شبکه بلاک چین، نرخهای تبدیل و نوسان اونها رو هم زیر نظر داشته باشید. با در نظر گرفتن تمامی این موارد ممکنه به این نتیجه برسید که هزینههای پرداختی، بسیار بیشتر از پول دریافتی حاصل از فروش NFT خواهد بود. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که درصد کمیسیون سایت ها با یکدیگر متفاوته و میشه با کمی جستجو هزینه رو برآورد کرد.
مزایای NFT چیست؟
غیر اشتراکی: به طور مثال، یک کاراکتر کارتونی را نمیتوان به طور مشترک در بازی دیگری استفاده کرد. این مورد در رابطه با اشیا کلکسیونی نیز صدق میکند.
تقسیم ناپذیری: NFT برخلاف بیتکوین، NFT را نمیتوان به واحدهای کوچکتری تقسیم کرد یعنی به طور مثال نمیتوانیم NFT 1/5 داشته باشیم بلکه به عنوان یک ماهیت کامل وجود دارند.
تخریب ناپذیر: از آنجایی تمامی دادههای NFT بر روی بلاک چین و به کمک قراردادهای هوشمند ذخیره شده است، هیچ توکنی رو نمیشه تخریب کرد و از بین برد. این خاصیت برای مالک آن نیز صدق میکند یعنی به طور مثال، یک شمشیر/پوسته در بازی ویدیویی، مالک خاص خودش را دارد و در اختیار شرکت سازنده بازی نیست.
تاییدپذیر: از مزایای ذخیره دادههای مالکیت بر روی بلاک چین اینه که میشه خالق اصلی اونها رو ردیابی کرد و این سبب تایید اصالت و عدم جعلی بودن اونها میشه.
کمیاب: یکی از اصلیترین ویژگیهای توکنهای NFT کمیابی اونها ست. سازندگان NFT معمولا تعداد بسیار کمی از یک طرح ایجاد میکنن و این باعث ارزشمند شدن توکن میشه.
قابل انتقال: انتقال مالکیت توکنهای غیر قابل معاوضه به سادگی و از طریق کیف پولهای ارزدیجیتال انجام میشود. این کار در بازارهای بلاک چینی انجام میشه و افراد از سرتاسر دنیا بدون این که همدیگه رو بشناسن یا به هم اعتماد داشته باشن، میتونن توکنهای خودشون رو خرید و فروش کنن.
معایب NFT چیست؟
پول زیادی در بازارهای NFT جابه جا میشود و همین امر باعث شده که بحث برانگیز بشن و بسیاری از سرمایه گذاران هنوز به این باور نرسیدن که یک اثر هنری که در یه پلتفرم بلاک چینی به صورت NFT ثبت شده، مثل یه اثر هنری واقعی منحصر به فرد و ارزشمند به حساب میاد.
اتریوم و بیتکوین برای حفظ امنیت کاربران خود انرژی بسیار زیادی مصرف میکنند و چون بیشتر NFTها بر بستر شبکه اتریوم ساخته میشن، بسیاری از کاربران تولید NFTها را به ضرر محیط زیست میدونن.
اگر با سازوکار بلاک چین آشنا باشید، میدونید که ساخت و تائید هر بلاک، نیازمند محاسبات و پردازشهای سنگین هست. این کارها به عهده کامپیوترهای فوق قدرتمند هست که خب مسلماً انرژی بسیار زیادی هم مصرف میکنن. منظورمان از زیاد، مصرف برق چندین ماه یک کشور کوچک است!
ایردراپ NFTها
بسیاری از سایتها و پروژههای بلاک چین، در ابتدای کار که مخاطبان زیادی ندارن، اقدام به پخش رایگان توکنها یا NFTهای خود بین متقاضیان میکنن؛ به این کار اصطلاحاً ایردراپ میگن.
البته لزوماً همه شرکتکنندهها شامل ایردراپ نمیشن؛ اما افراد بسیاری هم تونستن از این طریق پول خوبی به جیب بزنن.
پس میتونید به جای اینکه هزینههای بالا برای تهیه یک NFT پرداخت کنین، در ایردراپها شرکت کنید و یک NFT از یک مجموعه رو به صورت رایگان دریافت کنید.
از وقتی بحث NFT داغ شده، بسیاری از هنرمندان شروع به ساخت کالکشن های گوناگون کردن. مثلاً یکی از معروف ترین این کالکشن ها، CryptoPunk هست که تصویر۱۰ هزار آدمک با ویژگی های منحصربه فرد خودشان است. دقیقاً همین چند وقت پیش یک NFT از این مجموعه به قیمت ۵۳۰ میلیون دلار فروخته شد!
حالا شما فرض کنید اگر در ابتدای کار معرفی این مجموعه، اگر یکی از آنها را با ایردراپ صاحب میشدید، چقدر سود میکردید!!
تعدادی از بهترین NFT های خلق شده
مایک وینکلمن اثر خودش رو با نام «Everydays – The First 5000 Days» با قیمتی برابر با ۶۹/۳ میلیون دلار به فروش رسوند! این یکی از گرونترین آثار فروخته شده برای یک NFT به حساب میاد. تصویر NFT فروخته شده:
Disaster Girl
تصویر زیر که به «دختر فاجعه» شهرت داره و توسط پدرش در سال ۲۰۰۵ گرفته شده به صورت یک NFT با قیمتی برابر با ۱۸۰ اتریوم معادل ۵۰۰ هزار دلار به فروش رفته است! همانند سایر NFTهای فروخته شده، درصدی از فروش مجدد به صاحب اصلی اثر اختصاص داده میشه. بنابراین، صاحب این NFT یعنی «Zoë Roth» در فروشهای بعدی، سهمی برابر با ۱۰ درصد از فروش را در اختیار خواهد داشت.
خرید و فروش NFT
برای ورود به NFT به چه چیزی نیاز است؟