بخش دهم
حد سود (Take Profit)

مفهوم حد سود (Take Profit):
سفارش حد سود (Take Profit Order) در واقع سفارشی برای خروج از یک معامله باز است. در این سفارش، معاملهگر با تعیین قیمتی مشخص، محل خروج خود از یک معامله را تعیین میکند. اگر قیمت بازار به قیمت مشخص شده در سفارش برسد، پوزیشن معاملهگر با سود بسته میشود. به عبارت دیگر حد سود به محدوده ای از قیمت گفته می شود که معامله گر بر اساس تحلیلی که انجام می دهد، آن محدوده را برای ذخیره سود و خروج از معامله پیش بینی می کند.
چرا تعیین حد سود مهم است؟
در تحلیل تکنیکال تعیین حد سود به اندازه حد ضرر مهم است. گاهی معامله گر به قدری درگیر تعیین نقطه ورود میشود که فراموش میکند که چه زمانی باید خارج شود! در تعیین حد سود، معامله گر نقطهای که میخواهد خارج شود را تعیین میکند.
البته باید این نکته را در نظر داشته باشیم زمانی که جو کلی بازار خوب است، میتوانیم حد سود را ارتقا دهیم؛ در اصل به این عمل تعیین حد سود شناور گفته میشود.

تعیین حد سود :
مثلاً وقتی یک معامله گر میخواهد که خریدش را در کف کانال صعودی انجام دهد و در سقف کانال بفروشد؛ باید اول نقطه ورود و خروج را تعیین کند. حال اگر شرایط بازار خوب بود، معامله گر هدف دومی را در نظر میگیرد و تا هدف دوم صبر میکند و بعد از رسیدن به این نقطه از قیمت، آن را میفروشد.
معامله گر در نهایت همان طور که برای خرید برنامه ریزی میکند و نقطه ورود را تعیین میکند، برای خروج هم باید برنامه داشته باشد. معامله گر با تعیین محدوده حد سود، عملاً نقطه خروج از معامله را تعیین میکند.
نکته مهم دیگر این است: غلبه کردن به حس طمع است! وارن بافت (Warren Buffett) میگوید ترس و طمع دو دشمن بزرگ معامله گر میباشد که برای موفقیت در بازار مالی باید بتوان این دو حس را به خوبی شناخت و بر آن غلبه کرد. پس به عنوان یک معامله گر باید برای فروش حتماً برنامه ی مناسبی داشته باشید؛ نمیتوانید یک پوزیشن خرید باز کنید و بگویید “حالا هر وقت حس کردم زمان مناسبی بود معامله را میبندم! در نتیجه هیچ پوزیشن معاملاتی را بدون برنامه و صرفاً به دلیل اینکه کانالی یا شخصی گفته است باز نکنید.
مزایای استفاده از تیک پروفیت:
• اطمینان از کسب سود
با به کار بستن این دستور، در شرایط بازار مساعد، میتوان از کسب (حداقلی) سود مطمئن شد. ذخیره سود هر چند اندک، بهتر از از دست دادن فرصت خروج از پوزیشن سودده است.
• کاهش ریسک
در بسیاری از مواقع قیمت دارایی مورد نظر ممکن است پس از حرکت در جهت دلخواه، به ناگهان بازگردد و به ضرر ختم شود. وجود سوپاپ اطمینانی مثل این سفارش، میتواند سبب کاهش ریسک در تغییر جهت بازار شود. همچنین در صورت استفاده از حد سود در کنار حد ضرر شناور یا حتی تغییر حد ضرر به نقطه سر به سر، میتوان برخی معاملات را تبدیل به معاملههای بدون ریسک کرد. همچنین با خروج بخشی از سرمایه، میتوان ریسکِ باز گذاشتن کل معامله را کاهش داد.
• کاهش تاثیر احساسات
یکی از بزرگترین دشمنان یک تریدر، احساسات اوست. ترس، آز و طمع، شک و تردید هر کدام میتوانند سرنوشت معاملهای که میتوانست موفق باشد را تغییر دهند. با استفاده از این دستور، میتوان آرامش روانی لازم برای حضور در بازارهای مالی را بازیافت. با توجه به عدم نیاز به حضور سرمایه گذار برای اجرای این سفارش، معاملهگر میتواند با دور شدن از پای نمودار قیمت، از استراتژی «بگذار و فراموش کن» استفاده کند.
معایب بهکارگیری حد سود:
• از دست دادن روند
گاهی اوقات معامله سودآور شما بخشی از روند طولانی مدتی است که شرایط بازار را دگرگون خواهد کرد. با ذخیره سود در ابتدای این حرکت قیمتی، ممکن است نتوانید از سودی که انتظاراتان را میکشید، بهره برید.
• ممکن است اجرا نشود
دستورات حد سود معمولاً از جنس سفارشهای لیمیت هستند. سفارشهای لیمیت (به خصوص در شرایط نوسان شدید قیمت) ممکن است موفق به فروش/خرید دارایی مدنظر شما نشوند یا تمامی سفارش شما پُر (Fill) نشود.
• برای سرمایهگذاران بلند مدت مناسب نیست
سرمایهگذارانی که با دید بلند مدت پا به بازار گذاشتهاند، معمولا توان تحمل ریسک بالاتری دارند و با توجه به اطلاعات کلان اقتصادی تصمیم میگیرند حال آن که اهداف حد سود و ضرر معمولا توسط تحلیل تکنیکال یا روانشناسی بازار تعیین میشود.
نکاتی برای تعیین حد سود
نحوه معامله در بازارهای مالی فرمول ثابتی ندارد. هر کس با توجه به میزان تحمل ریسک، دانش، مدیریت سرمایه، جنس بازار و بسیاری دیگر از فاکتورها دست به طراحی سیستم معاملاتی شخصی خود میزند. با این حال چند سطح پرطرفدار برای تعیین نقطه خروج از بازار به شما معرفی میکنیم:
• نقاط مقاومت و حمایت معتبر و طولانیمدت
بسیاری از سرمایهگذاران از نقاط حمایت و مقاومت معتبر و بلندمدت برای تعیین نقاط سود و زیان استفاده میکنند. توجه داشته باشید که معمولا در حوالی این نقاط (کمی بالاتر یا پایینتر) سفارش درج میشود چرا که امکان تشکیل کندل سایهای یا شکست نامعتبر این نقاط وجود دارد.

o سطوح فیبوناچی و نقاط پیووت
به دلیل سهم بالای معاملات الگوریتمی و تاسی معاملهگران از الگوهای رایج تکنیکال همچون سطوح فیبوناچی، واکنش قیمتها به این سطوح بدل به پیشگویی خودشکوفا (Self-fulfilling Prophecy) میشود. بنابراین بهره جستن از این الگوها در تعیین حد سود و زیان میتواند کارامد باشد.

• سطوح قیمت روانی
تجربه ثابت کرده است که بازار به قیمتهای رند واکنش نشان میدهد. بسیاری از بازگشتهای قیمتی، در قیمتهای رند رخ میدهد که خود بدین معنی است که حجم سفارشهای خرید/فروش در این قیمتها بالاست.
• توجه به واگرایی و الگوهای رفتاری قیمت
هنگامی که پوزیشن بازی دارید، بخشی از توجه خود را معطوف به رفتار قیمت، به خصوص به هنگام وجود واگرایی بین قیمت و اندیکاتورها کنید. این واگرایی میتواند اطلاعات ارزشمندی برای تغییر حد سود و زیان فعلیتان به شما دهد.