بخش پنجم
خطوط مقاومت و حمایت
خطوط مقاومت و حمایت، خطوط فرضی و مهمی هستند که در یک قیمت مشخص در گذشته، بازار نسبت به آنها عکس العمل نشان داده است.
و انتظار داریم بازار نسبت به این قیمت ها در آینده نیز عکس العمل نشان دهد.
به خطوطی که بالاتر از قیمت کنونی قرار دارد، خطوط مقاومت (Resistance) گفته میشود و به خطوطی که پایین تر از قیمت کنونی قرار دارند، خطوط حمایت (Support) گفته می شود.
در واقع یکی از ابتدایی ترین و در عین حال مهم ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال، نحوه استفاده از خطوط حمایت و مقاومت است؛ شناخت صحیح آنها جزو مهمترین عوامل موفقیت در بازارهای سرمایه می باشد.
ماهیت خطوط حمایت و مقاومت به این صورت است که بازار نسبت به قیمت در پیرامون آنها دچار تغییر می شود. به بیان ساده تر، قیمت در زمانی که به این خطوط یا محدوده آنها برخورد می کند، دچار تغییر جهت (برگشت) می شود. حال بسته به قدرت آن محدوده، برگشت می تواند کوتاه مدت باشد یا بلند مدت باشد.
در نتیجه خط مقاومت خطی است که در مقابل افزایش قیمت از خود مقاومت نشان می دهد و شکست آن نویدی جهت افزایش بیشتر قیمت است.
خط حمایت خطی است که جهت جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت از آن حمایت می کند و شکسته شدن آن نشان دهنده کاهش بیشتر قیمت است.
نکته : خط حمایت و مقاومت با حداقل دو نقطه تایید می شود و هرچه برخورد های بیشتری بر روی آن رخ داده باشد، باعث بالا رفتن اعتبار آن میشود.


نحوه تبدیل خطوط حمایت و مقاومت به یکدیگر :
زمانی که خط حمایت و یا مقاومتی شکسته شود نقش آن تغییر خواهد کرد، یعنی زمانی که خط مقاومتی شکسته شود آن محدوده از آن پس به صورت حمایت عمل خواهد کرد و برعکس.
این محدوده هایی که ماهیت خطوط حمایت و مقاومت به یکدیگر تبدیل می شود، یکی از بهترین نقاط ورود به پوزیشن های مربوطه برای یک تریدر می باشد.

قیمت هایی که به صورت محدوده ی خطوط حمایت و مقاومت عمل می کنند به چند دسته زیر تقسیم میشوند:
- نقاط برگشت بازار: نقاطی که در تغییر روندها بوجود می آید
- قیمت های رند: از نظر روانی باعث باز شدن و بسته شدن بسیاری از پوزیشن ها می شود و یا اوردرهای زیادی در آن نقاط اعمال شده است.
- گپ ها یا شکاف ها
- درصدهای فیبوناچی